Φόρουμ Guzzisti Hellas > Guzzi on the road

βολτα ...ανατολικά

(1/4) > >>

Επαρχος:
΄Δεν θα μπορούσα να μην κανω σεφτέ στα εκδρομικά ... εδώ είμαστε λοιπόν ξεκινώντας με μια βολτα στα απέναντι παράλια΄, στον Μυτιληναίων Αιγιαλο κατά την αρχαιότητα.
Μέσα Ιουλίου και το θερμόμετρο στους 35+ ξεκιναμε για μια τριήμερη βολτα εγώ ο πετρος και οι γυναικες μας για απέναντι.
Πρώτη μερα  Αιβαλι και Μοσχονησια 

Η περιέργεια σκότωσε την γατα ... όχι στην δικη μας περιπτωση τα μικρά γατάκια ήταν αξιολάτρευτα...Το βραδάκι βολτα στους δρόμους και τα σοκάκια του Αιβαλιουmototourka  :oΗμερα δευτερη και προορισμος η αρχαιά Πέργαμος

 Η ιστορία της πόλης αρχίζει στις αρχές του 4ου αιώνα π.χ και μέχρι την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μυσίας.

Στα 293 π.Χ. ο βασιλιάς Λυσίμαχος ασφάλισε στο οχυρό του λόφου τους θησαυρούς του και ανάθεσε στο στρατηγό του Φιλέταιρο να τους φυλάει. Ο Φιλέταιρος, μετά το θάνατο του Λυσίμαχου και με τα 9.000 τάλαντα των θησαυρών, ένα ποσό τεράστιο για την εποχή του, ίδρυσε το μικρό κρατίδιο της Περγάμου, που το κράτησε μέχρι το θάνατό του. Ο Άτταλος Α΄, ο απόγονός του, χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού για να εξωραΐσει την Πέργαμο κι ο Ευμένης Β΄, ο διάδοχός του, έχτισε ένα πλήθος ναών και δημόσιων κτηρίων και ανάμεσά τους το βωμό της Περγάμου.

Η Πέργαμος καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους και έγινε το μεγαλύτερο εμπορικό, πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας της Ασίας. Η βιβλιοθήκη της ήταν από τις μεγαλύτερες του κόσμου, αλλά ο Αντώνιος χάρισε τα βιβλία της στη βασίλισσα της Αιγύπτου, την Κλεοπάτρα. Στην Πέργαμο άκμασε και ο διάσημος γιατρός της αρχαιότητας Γαληνός. Μετά την επανάσταση των Περγαμηνών κατά των Ρωμαίων (88) και την επανάσταση του Μακρίνου, δολοφόνου του Καρακάλλα (117), η Πέργαμος απογυμνώθηκε από τα αξιολογότερα μνημεία τέχνης, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Ρώμη. Τον 7ο αιώνα έγινε βυζαντινή επαρχία και στα 1401 καταστράφηκε εντελώς από τον Ταμερλάνο και έμεινε για έναν αιώνα έρημη και ακατοίκητη, μέχρι που στα 1450 οι Τούρκοι ξανάχτισαν την πόλη στους πρόποδες του λόφου.

Ο σημερινός οικισμός διατηρεί παραφθαρμένα την αρχαία ονομασία που λέγεται Bergama και έχει πληθυσμό περίπου 55.000 κατοίκων.


Κι όταν λεμε έπαρχος ενοουμε έπαρχος ....


συνεχίζετε ...Επαρχος:
Τελειώνοντας την βολτα μας στην ακρόπολη κατηφορίζουμε στην σύγχρονη πολη  της Περγάμου..


αυτή εδώ είναι η Κόκκινη Βασιλική (Σεράπειο), το μεγαλύτερο κτίριο της πόλης. Χτισμένο στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ., το τεράστιο ορθογώνιο οικοδόμημα ήταν αρχικά αφιερωμένο στον Αιγύπτιο ειδωλολατρικό θεό Σέραπι, τον 4ο αιώνα μ.Χ. μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ενώ οι Τούρκοι αργότερα το έκαναν τζαμί. Η μι- σογκρεμισμένη Κόκκινη Βασιλική καλύπτεται από ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου, καθώς γίνεται άμεση αναφορά της στην Αγία Γραφή ως μια από τις επτά εκκλησίες της Αποκάλυψης – αναφέρεται από τον Αγιο Ιωάννη ως «ο Θρόνος του Διαβόλου». Γύρω από την Κόκκινη Βασιλική απλώνει τις γειτονιές της η παλιά πόλη (εδώ βρίσκεται και ο ρωμαίικος μαχαλάς), που διατηρεί σχεδόν ακέραιη την παραδοσιακή της φυσιογνωμία.
Τρίτη ημερα και κινούμαστε βορεια προς τον κόλπο του Αδραμύτιου και πιο συγκεκριμένε στο σημερινο Αλτινολούκ διπλα στην αρχαια Άντανδρο

΄

Φτανοντας στο Αλτινολουκ...εκει οι γέροντες στην πλατεία μας έδειξαν τον ελληνικο μαχαλά ... σαν να μην πέρασε μια μερα από τον Αύγουστο του '22 τα σπίτια στέκουν εκει αλλα μισογκρεμισμένα αλλα καλοδιατηρημένα ... αλλά με αλλους ενοίκους...

η καινούργια πολη από ψηλά ..

ήταν ένα απολαυστικο τριήμερο , γεμίσαμε όμορφες εικόνες ωρα να γυρίσουμε από τα (τέως) στα νυν πατρια εδάφη...
FANIS:
Μπράβο ρε Επαρχε... !!!! Ωραίο ταξιδάκι... ζηλεύω λέμεεεεεεεεεεε!!!

Αντε και του χρόνου παρεάκι!!!

Keep Guzzing ρεεεεεεεεε!!!

Δημήτρης Χατζημπούγιας:
Δεν ξέρω αν φταίει το ότι δεν μπαίνω καθόλου σε φόρουμ εδώ και πολύ καιρό, αλλά αλήθεια είχα καιρό να απολαύσω ένα τέτοιο ταξιδιωτικό. Όμορφες φωτογραφίες, από μέρη που δεν έχω πάει και όμορφες περιγραφές.

Έπαρχε συγχαρητήρια για το όμορφο ταξίδι και την ωραία-από ότι φαίνεται-παρέα!!

Δημήτρης Χατζημπούγιας:
Άραγε πως ήταν οι Τούρκοι στο δρόμο; Σαν οδηγοί;
Σαν οικοδεσπότες; Έχουν την φήμη που κυκλοφορεί; Ότι δλδ είναι εξαιρετικά φιλόξενοι;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση